0297 - 36 05 34 info@administratievankessel.nl

Belasting op spaargeld omlaag

Spaarders kunnen volgend jaar enkele tientjes tot enkele honderden euro’s minder kwijt zijn aan belasting op hun spaartegoed. Behalve de verhoging van het belastingvrije deel van het spaargeld wordt ook meer gekeken naar de werkelijke rente op het vermogen. Dat bevestigen bronnen aan De Telegraaf.

Gemiddelde spaarrente

De fiscus zal bij de berekening van de heffing op het rendement uitgaan van een gemiddelde spaarrente van 0,35%. Nu is dat nog 1,63%. Rond het weekend zal staatssecretaris Menno Snel van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten welke spaarrente hij als basis gaat gebruiken voor de vermogensbelasting.

Kabinetsplannen

De nieuwe manier van berekenen was al aangekondigd in het akkoord over het nieuwe kabinet-Rutte III. De Belastingdienst gaat meer rekening houden met de extreem lage rente die spaarders momenteel krijgen over hun vermogen. Tot nu toe werd naar de gemiddelde spaarrente van vijf jaar gekeken. Voortaan is dat nog maar een jaar, wat als eerlijker wordt beschouwd.

Minder belasting

Het kabinet kondigde eerder al aan het belastingvrije deel te verhogen van €25.225 naar €30.000. Door deze twee maatregelen zullen mensen met een spaarbedrag tussen de €25.000 en €100.000 enkele tientjes tot een paar honderd euro minder belasting betalen.