0297 - 36 05 34 info@administratievankessel.nl

Verwarrende brieven Belastingdienst over EKA’s

Onlangs heeft de Belastingdienst aan een groot aantal belastingplichtigen brieven verzonden met de mededeling dat hun fiscaal intermediair geen Elektronische Kopie Aanslag (EKA) meer zal ontvangen. Dit heeft tot enige onnodige verwarring geleid.
Elektronische Kopie Aanslag

De EKA is een voorloper van de Service Bericht Aanslagen, de SBA’s die de intermediair via Digipoort ontvangt. EKA’s ontving de intermediair destijds via BAPI met BAPI-certificaten.

Er gold toen dat als er drie jaar geen aanslag via de EKA was verstuurd, de EKA werd stopgezet en de belastingplichtige daarover via een brief werd geïnformeerd.

Omdat intermediairs in 2013 massaal overstapten naar SBA’s, zijn er inderdaad drie jaar geen EKA’s meer verzonden; iedereen krijgt nu een SBA.

Automatisch versturen

Het automatisch proces om brieven te versturen stond bij de Belastingdienst echter nog aan, wat voor verwarring zorgde. Dit proces is inmiddels stopgezet.

Vanaf 2018 geen EKA’s over BAPI-poort

In enkele gevallen kunnen over zeer oude jaren nog EKA’s aangeboden worden (vooral voor de jaren 2012 of eerder). Vanaf 2018 gaat de BAPI-poort echter definitief dicht voor EKA’s. Mochten er dan nog aanslagen over zeer oude jaren moeten worden opgelegd (waarvoor geen SBA’s beschikbaar zijn), dan gaat dat voortaan op papier.

Klik hier voor het originele artikel